Írjuk be a keresési kifejezést

Foglalkozásvezetőink

Balatoni Katalin – Ráckeve 

Balatoni Katalin vagyok az Így tedd rá! Programgazdája. 2007-ben végeztem a Magyar Táncművészeti Főiskolán, mint táncpedagógus, és kutatási témámból adódóan folyamatosan foglalkoztatott a népi játékok és a néptánc, gyerekekre gyakorolt hatása.

Sikerült felismernem, hogy szükség van új eszközökre és módszerekre, hogy könnyebben tudjuk átadni a gyerekeknek mindazt, ami a birtokunkban van. Így született meg az Így tedd rá! első kötete, mely a szakdolgozatomból íródott. A játék és a tánc, mint közösségi élmény, hatalmas szerepet játszik a gyerekek életében. A népi játékok segítségével az összes kompetencia fejleszthető, így egy olyan tudatos pedagógiai eszköz van a kezünkben, mellyel indirekt módon járulhatunk hozzá a gyerekek fejlődéséhez, hiszen a játék örök! 2011-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen Neveléstudományi diplomát is szereztem, jelenleg pedig az Eötvös Lóránd Tudományegyetem  Neveléstudományi Doktori Iskolájának végzős hallgatója vagyok, ahol a népi játék történetét kutatom.

Foglakozások: minden hétfőn 16.00 óra, Ráckeve, Ács Károly Művelődési Ház, oktató elérhetősége: 0620/9328070

Zombori-Vig Zsófia- Ráckeve

Zombori-Vig Zsófia vagyok, gyógypedagógus (szomatopedagógus), babaúszás-oktató, Így tedd rá! foglalkozásvezető, néptáncos. A tánc az életem, az életünk szerves része. Gyermekeim már egész kicsi koruktól megismerkedtek az Így tedd rá! programmal és én velük együtt szerettem meg mindent ami ehhez kapcsolódik. Fontosnak tartom hogy megismerjék és megszeressék azokat a népdalokat és népi játékokat, amik a gyökereinket adják. Öröm hallani, amikor az autóban teljes hangerővel szól az, amit tanultak a foglalkozáson. Ezzel a lelkesedéssel szeretném továbbadni mind azt az élmény, amit én is kaptam. Gyógypedagógusként külön nagy öröm hogy ezzel a módszerrel színesíthetem a munkámat, hiszen a tánc olyan mozgásforma, amivel az összes fejlődési terület fejleszthető, amellett hogy a gyermeknek igazi élményt és örömet is szerez.

Foglalkozást tartok: Ráckeve- Ács Károly Művelődési Központ, 0-3 éves korosztálynak, szerdánként 16:30-tól 17:00-ig.

 

Szálkuné Mikulás Katalin – Nyíregyháza:

Tagintézmény vezető , óvodapedagógus , „Így tedd rá” foglalkozás vezető

Elkötelezett híve vagyok az „Így tedd rá” programnak. A gyerekek a mindennapokban győznek meg arról, hogy mennyire nagyon fejlesztő hatással van egész személyiségükre. A program hiteles és mindig új lehetőségeket kínál felnőttnek, gyereknek egyaránt. Jó és erős közösséget formál. Ami mai világunkban mindenki számára fontos. Foglalkozások: kedd, csütörtök: 9:30, Nyíregyháza, Kerekerdő Óvoda, Sóstói u. 31.

Balasáné Sebestyén Mónika – Nyíregyháza:

Óvodapedagógus, néptánc oktató, „Így tedd rá” foglalkozás vezető.Balasa Móni Gyerekkorom óta a tánc világában élek, évekig táncoltam a Szabolcs Néptáncegyüttesben. Fő célom a gyerekekkel megszerettetni a mozgást, az éneket, a játékot, a táncot, s élményekhez juttatni őket minden nap. Foglalkozások: kedd, csütörtök: 9:30, Nyíregyháza, Kerekerdő Óvoda, Sóstói u. 31.

Gáncs Katalin – Várpalota, Székesfehérvár

Várpalotán a Cserregő Néptáncegyüttesben áttáncolt évek, és a soproni Gáncs KatalinBenedek Elek Pedagógiai Főiskola Óvodapedagógus karán folytatott tanulmányok során fogalmazódott meg bennem, hogy az óvónői pálya mellett a gyerekekben elültessem a népi játék, néptánc szeretetét. Immár 8. éve vezetem Cserregő Néptáncegyüttes Cseperedő Cserregők utánpótlás csoportját.Várok szeretettel minden óvodást a csoportunkba egy „Játékban, dalban, táncban gazdag” felüdülésre. Foglalkozások: Várpalota, Művelődési Ház: csütörtök 17:15-17:45-ig (3-4 éves korosztály) 17:45-18:30-ig (5-6 éves korosztály). Székesfehérvár, LISZI, hétfő 17:15-től 3 év alatti gyerekeknek, kedd 17:15-18:15-ig iskolások, szerda 17:15-:18:00-ig óvodások

elérhetősége: 0630/8997890

Suki Edina és Suki Zita – Budapest

2012 óta óvodapedagógusok vagyunk Budapesten a Liliom Óvodában, aholSuki lányok emellett délutáni Így tedd rá! néptánc foglalkozást is tartunk.

Kiskorunk óta a zene, és a tánc fontos része az életünknek. Különböző hangszereken tanultunk meg játszani, hegedűn, zongorán, fuvolán, valamint furulyán. A zene szeretete kitöltötte mindennapjainkat. A Jászság Népi Együttesben táncoltunk addig, míg elkezdtük a főiskolai tanulmányainkat Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem óvodapedagógia szakán.Fontos számunkra, hogy megőrizzük hagyományainkat, szokásainkat, ezért úgy érezzük, a gyermekszeretetünk keresztül feladatunk átadni és közvetíteni ezeket az értékeket. Sokszínű tevékenységek révén megismertetni a zenét, a néptáncot, hiszen képesség- készség- és személyiségfejlesztő hatása van. Köztudott, hogy a gyermekek olyan tevékenységeken keresztül fejlődnek leginkább, amiben örömüket lelik. Erre az örömre épül a népi gyermekjátékok, a tánc, az éneklés, a zenével való játék.  Így tedd rá-val nemzedékeket tehetünk érzelmileg, emberileg gazdagabbá. A mindennapos lelki táplálék a zene, a játékos mondókák, a népdalok, a tánc. Bátran tapasztalják meg Önök és gyermekeik! Szeretettel várunk minden óvodást játékban, táncban, dalban foglalkozásainkra. Oktatók elérhetősége: 0620/5232799

Oldal Henriett – Kecskemét 

Oldal Henriettnek hívnak. Így tedd rá! foglalkozásvezető és néptáncoktató vagyok! Kecskeméten születtem, és itt is élek.Oldal Henriett Van két gyermekem, egy 10 éves kislány, és egy 6 éves kisfiú. 11 évig dolgoztam óvónőként egy kecskeméti néphagyományőrző óvodában. Ez az intézmény kapta meg 2014-ben az ország első “Így tedd rá!” Referencia Intézménye címet. 1988 óta vagyok néptáncos Kecskeméten. Jelenleg is a kecskeméti Kurázsi Táncműhely néptáncosa vagyok. 2003-tól foglalkozom népi játékok, néptánc oktatásával óvodás, és kisiskolás korú gyermekeknek. 2012-ben ismerkedtem meg az “Így tedd rá!”- programmal, a Budai Katalin által kifejlesztett új módszerre épülő népi játék, és néptánc oktatással.  A játék és a tánc örömélmény legyen a mindennapjaikban.  A foglalkozásaim egész évben látogathatóak Kecskeméten a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban. Foglalkozások: Kecskemét, Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban minden csütörtök 9.30 és 17.00 óra. Oktató elérhetősége: 0670/7037602

Szilvási-Grund Helga – Sárszentmihály 

Szilvási-Grund Helga vagyok. Székesfehérváron élek, de Sárszentmihályon dolgozom a Sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskolában tanítóként, ahova én is jártam általános iskolásként.Szilvási-Grund Helga Majd Székesfehérváron a Kodály Zoltán Gimnáziumban szereztem érettségit és sikeres felvételi után az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanító szakán szereztem diplomát. A néptánccal gyerekkoromban ismerkedtem meg iskolai szakkör keretein belül, majd tagja lettem az Alba Regia Táncegyüttesnek, ahol tovább mélyült bennem a néptánc és néphagyomány szeretete. Tanítóként nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekekkel megismertessem és megszerettessem a népzenét, néptáncot és néphagyományainkat. Fontosnak tartom ebben a rohanó világban, hogy ma a szülők és gyerekek együtt tudjanak táncolni, énekelni, játszani. A néptánc és népi gyermekjátékok, körtáncok rengeteg képességet fejlesztenek és hatalmas közösségformáló erejük van. Tapasztalják meg Önök és gyermekeik is! Jöjjenek el a foglalkozásainkra és táncoljunk, játsszunk együtt a gyerekekkel! Foglalkozások: Sárszentmihály, Fő u. 54., minden szerdán. Oktató elérhetősége: 0620/6675775

Kecskés Ágnes – Budapest 

Kecskés Ágnes vagyok,  óvodapedagógus. Kiskoromtól, immár 15-éve néptáncolok.Kecskés Ágnes Fontosnak tartom, hogy megőrizzük hagyományainkat, szokásainkat, hiszen ez az egyetlen a nyelvünkön kívül, ami megkülönböztet minket a többi nemzettől. Emellett a néptánc sok területen képes fejleszteni, ezért fontos, minél hamarabb elkezdeni. Mozgás, ritmusérzék és személyiség fejlesztő hatása is van, emellett sok olyan játékot is tanulhatnak a gyerekek, amivel máshol nem találkoznak. Jelenleg 4. éve tanítok gyerekeket és még mindig aktívan táncolok. A jövőben, a leendő óvodámban is szeretném a táncot beleépíteni a gyerekek életébe, mert nagyon sok érdekes dolgot tanulhatunk játszva hagyományainkból, táncainkból. Oktató elérhetősége: 0630/3678335

Tarjányi-Horváth Anita – Gyömrő

Személyes figyelem, játék, türelem. Ez az, amit anyaként és Így tedd rá oktatóként is a legfontosabbnak tartok. Tarjányi-Horváth AnitaFalun születtem és nőttem fel a Dél- Alföldön, innen örököltem türelmemet és kitartásomat. Szülőfalum néptáncegyüttesének alapító tagja voltam, majd harmadik gyermekem születéséig aktívan táncoltam. Négy gyermekes anyukaként megtanultam, hogy egy gyermeknek a legfontosabb a neki szentelt idő és figyelem. Azt pedig szintén a saját gyermekeimen tanultam meg,hogy a táncon, játékon, énekeken keresztül milyen sokat tanulhatnak egymásról, az odafigyelésről, az együttműködésről és hogy ez mennyire hasznos már kisgyermekként is a számukra.
Így tedd rá foglalkozásvezetőként az a célom, hogy a játékon, éneken, táncon keresztül ismerjék és tanulják meg a kisgyermekek ezeket az értékeket. Oktató elérhetősége: 0620/5130726

Nagy Ágnes – Budapest

Konduktor-óvodapedagógusként és néptáncosként megtapasztaltam, hogy aNagy Ágnes népdal, a népi játék és táncos feladatok a központi idegrendszeri sérültek számára is élményt jelentenek, és fejlesztő hatását már akkor, hallgatóként is tapasztaltam. Az ELTE PPK Neveléstudományi Doktori Iskolasikeres abszolválását követően ezt szeretném tudományos alapokra helyezni.

Jelenleg több óvodai csoportban is alkalmazom az Így tedd rá! módszereit, mely a sérültek körében is nagy motiváló és fejlesztő erővel bír. Emellett az ELTE PPK és a Károli Gáspár Református Egyetemen óraadó tanárként segítem a pedagógus hallgatók módszertani kultúrájának és szemléletének alakítását a jövő generációjának érdekében. Foglalkozások: BEM Aprócskák kedd-csütörtök, 16 óra Újpesti Ady Endre Művelődési Központ, Sülysáp Csicsergő Napközi Otthonos Óvoda, szerda, 9 óra. Oktató elérhetősége: 0630/7582492

Tatár Péter – Budapest 

A Magyar Táncművészeti Főiskolán végzett táncos és próbavezetőkéntTatár Péter célomnak tartom a minőségi pedagógus képzést, mely komplex módon felkészít az oktató-nevelő munkára. Mindezt külföldi és hazai szakmai gyakorlataim és gyakorló pedagógusként szerzett tapasztalataimmal és tudásommal kívánom elősegíteni az Így tedd rá! módszer segítségével. Kutatásaim központjában a táncok és azok taníthatóságának vizsgálata áll, ahol a különböző táncanyagok motívumait az Így tedd rá! eszközeivel kerülnek leírásra segítve a játékos tánctanulást. Fontos számomra, hogy a népi gyermekjátékok, a néptánc ne csak fogalomként, hanem használható tudásként jelenjen meg a pedagógusok mindennapi munkájában. Foglalkozások: BEM Aprócskák kedd-csütörtök, 16 óra Újpesti Ady Endre Művelődési Központ, Sülysáp Csicsergő Napközi Otthonos Óvoda, szerda, 9 óra. Oktató elérhetősége: 0630/4376966

Pap-Besenyei Andrea – Budapest 

Pap-Besenyei Andrea vagyok, óvodás korom óta a néptánc része életemnek,  22 éves koromig aktív táncos voltam, ami nem is lehetett volna másképp táncos szülők gyermekeként. Művészeti iskolai munkám során megtapasztalhattam, hogy mekkora öröm ezt a sok kincset átadni, látni, ahogy a gyerekek örömmel és vidámsággal, teli torokkal énekelnek, játszanak, táncolnak. 2012-ben ismerkedtem meg az Így Tedd Rá! Programmal és Balatoni Katával, azóta a módszer szerves részét képezi a mindennapjaimnak. Célom, hogy minél több gyerekhez és pedagógushoz sikerüljön eljuttatni a játék és tánc örömét. Jelenleg 2 csoportot vezetek Budapesten, ahova folyamatosan várom a gyerekeket és szüleiket. Foglalkozások: Misi Mókus Magán Óvoda, Budapest, Rákosi u. 50., minden kedden 15:00., Süni Óvoda, Budapest, Németvölgyi u.

Oktató elérhetősége: 0630/6705489

Tőkei Krisztina – Dunakeszi 

Tőkei Krisztina vagyok, Óvodapedagógus , Így tedd rá! foglalkozásvezető, Tőkei Krisztinanéptáncos. Felnőttként kezdtem táncolni a Váczi Néptáncegyüttesben, majd a Sződi Szita Táncegyüttes mellett a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttesben tanulhattam kiváló mesterektől, jelenleg is táncolok a Vitéz-Virág Néptáncegyüttesben. 2010-ben találkoztam először az Így tedd rá! módszerrel, majd 2013-ban csatlakoztam a csapathoz. Ugyanebben az éveben nyitotta meg kapuit a Dunakeszi- Így tedd rá! csoport.Fontosnak tartom hagyományaink ismeretét; gazdag népi kultúránkból a néptánc kiválasztott magának, viszonzásul a népi gyermekjátékok, mondókák tanítását,s a táncos mozgásfejlesztést kínálom Dunakeszin az óvodás korosztály számára. Az Így tedd rá!-s gyermek testileg, lelkileg, szociálisan fejletté válik, s legfőbb jellemzője, hogy örömmel érkezik a foglalkozásokra.

Foglalkozások: A “Vasút a gyermekekért” Alapítvány Dunakeszi Óvodája Dunakeszi Mindszenty sétány 2., minden szerda 17.00től. Oktató elérhetősége: 0630/3736414

Horváth Krisztina – Balatonszabadi

Horváth Krisztina vagyok, Balatonszabadiban élek és dolgozom az Aranyalma Horváth KrisztiÓvodában Óvodapedagógusként. Gyermekkoromban néptáncoltam, a tánc és a népi kultúra szeretete azóta is megmaradt bennem. Van egy 10 éves kislányom, aki szintén táncol. Óvodapedagógusként fontosnak tartom, hogy a gyerekeket is megismertessük a gyökereinkkel, s netán meg is szerettessük velük a népzenét, táncot, de legalább a népi játékokat. 2015 elején ismerkedtem meg az „Így tedd rá!” módszerével, melyet azonnal magaménak éreztem, így foglalkozásvezetővé váltam. A néptánc, népi játék rengeteg képességet fejleszt, a közösségformáló erejéről már nem is beszélve. Ez a fajta játékos tánctanítás jó alapot szolgálhat a táncpedagógusok későbbi munkájához. Falunkban és a környéken iskolás kortól van lehetőség néptánc oktatáson részt venni, ezt szeretném én megalapozni az óvodás korosztálynak szervezett foglalkozásokon. Sok szeretettel várok minden Balatonszabadi és környékbeli óvodást. Foglalkozás helye: Balatonszabadi Kincskereső ÁMK Aranyalma Óvodája- Tornaterem, minden kedden 16.00 óra. Oktató elérhetősége: 0630/6120713

Molnárné Rózsa Marianna – Polgárdi

Polgárdiban élek és Székesfehérváron tanítóként dolgozom. Így tedd rá! népi Rózsa Mariannjáték, néptánc módszertant eddig az iskolai élet mindennapjaiban alkalmaztam. A gyerekekkel megélt élmények során megtapasztaltam a hagyományőrző népi játékokkal fűszerezett mozgásfejlesztő foglalkozások eredményességét. 2016/17-es tanévben iskolai kereteken kívül, Székesfehérváron és Polgárdiban várok, minden 3-7 életévét betöltött gyermeket ÍGY TEDD RÁ! foglalkozásaimra.

JÁTSSZUNK TÁNCOT! közösen, ahol fontos szerepet kapnak a mondókák, kör- és ügyességi játékok, ugróiskolák és mozgásra késztető egyszerű játékok. Fejlődik egyensúlyérzékük, járás – és ugráskészségük, kreativitásuk, problémamegoldó képességük. Foglalkozások:

Tervezett foglalkozások: Székesfehérvár, Fáy ltp, CREDO szolgáltató ház,  csütörtök 16.15- 17.00;  Polgárdi, Közösségi Ház, (jelenleg szervezés alatt). Oktató elérhetősége: 0630/6956648

Schleicher Csilla – Süttő 

Schleicher Csilla, német nemzetiségi óvodapedagógus vagyok. Bácsalmáson születtem, s ott kezdtem el gyerekekkel táncolni, de már több mint 10 éve élek Komárom-Esztergom megyében, Süttőn. Itt is két lelkes táncos csapat- egy ovis és egy kisiskolás- ösztönöz a megújulásra. Egy éve mélyültem el az „Így tedd rá” módszertanában, s mióta ezeket az eszközöket, játékokat is becsempésztem a foglalkozásokra, a gyerekek sokkal lelkesebben járnak hétről hétre. Szeretném, ha nem csak ők, de minél több kisebb és nagyobb gyermek ismerkedne meg az együtt játszás, együtt éneklés örömével! Szeretettel várok minden gyermeket játékos, dalos sokat nevetős délutánjainkra!

Foglalkozások: 2-6 éves korig Százszorszép Kétnyelvű Óvoda, Bölcsőde Süttő Rákóczi u. 64. keddenként 15.00-15.30, 1-4. osztályosoknak Közösségi Udvarház Süttő Rákóczi u. 30. csütörtökönként 16.00-16.40

Szerdahelyiné Lőrincz Nóra – Szigetszentmárton, Szigetújfalu
Szerdahelyiné L. Nóra vagyok, Így tedd rá! népi játék és tánc foglalkozás-vezetőSzedrahelyiné L. Nóra Szigetszentmártonban és Szigetújfaluban.  A 30 perces foglalkozásokat az óvodás korosztályú gyermekek számára tartom, ahol a népi játékokon, dalokon, eszközös feladatokon keresztül ismerkedünk meg az olyan alapvető mozdulatokkal, mozgásformákkal, melyek hozzájárulnak a teljeskörű készség- és képességfejlesztéshez.

A foglalkozások alatt a gyermekek társas kapcsolatba kerülnek a népi játékok, táncok által, megismerkednek az ünnepekhez kapcsolódó népdalokkal, szokásokkal, környezetükkel. Mindezt az ovis korosztálynak megfelelő játékos módon teszik. Várok mindenkit szeretettel a foglalkozásokra. Oktató elérhetősége: 0670/2284004

Dobos Eszter – Gyöngyössolymos     boszi-1

Dobos Eszter vagyok. Óvodás korom óta imádom a népzenét, néptáncot, játékokat és énekeket. Szeretném minél több gyereknek átadni a tudásomat, természetesen az Így tedd rá! képzésen tanultak alapján. A gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes utánpótlás csoportjába kezdtem és jelenleg ott oktatom a gyerekeket, mellette pedig a felnőtt csoportban táncolok. Művészeti vezetője vagyok a Mátraaljai Néptánc és Hagyományőrző Egyesület Jázmin csoportjának. A foglalkozást Gyöngyössolymoson tartom az óvodában minden pénteken 15:30-16:15 között. Elérhetőségem: 30/526-6288

dr. Weiszné Ambrus Veronika – Kaposvár

Dr. Weiszné Ambrus Veronika vagyok, óvodapedagógusként dolgozom a kaposvári Bajcsy Zsilinszky utcai Központi Óvodában. Gyermekkorom óta életem része a népzene, néptánc, 17 évig aktívan táncoltam különböző csoportokban. 2015 tavaszán ismerkedtem meg a programmal. Az Így tedd rá! Magyarország vezető népi játék néptánc módszertani program keretében olyan módszertani ötleteket, eszközöket ismerhettem meg, melyek kiválóan beépíthetők a mindennapi munkámban. Óvodámban már egy éve tartom a foglalkozásokat. 2016 novemberétől lettem foglakozás vezető. Kaposváron a Harmónia házban várom a 2-6 éves gyermekeket egy játékban, dalban, táncban, gazdag mozgásfejlesztő néptánc foglalkozásra. A jelentkezésnél nem szempont a tehetség, feladatomnak tekintem a gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztését, a magyar néptánc iránti érdeklődés felkeltését, szeretetének kialakítását. Foglalkozás helye: Kaposvár Béla Király utca 16. Harmónia ház, keddenként 17.15 és kéthetente szombaton 10.00. Elérhetőségem: 0620/2450004

Demeter Panna Katalin – Leuven (Belgium)

Demeter Panna-Katalin vagyok, Marosvásárhelyen (Erdély) születtem. Oboa szakon végeztem a zeneművészeti egyetemen alapképzést Kolozsváron, majd a mesterit Leuvenben (Belgium). 10 évesen kezdtem el néptáncolni és népdalokat énekelni, abban az évben vettem részt először néptánctáborban Válaszúton, Kallós Zoltán néprajzkutató táborában. Azóta a népművészet elmaradhatatlan része az életemnek. 2004-2008 között több népdalverenyen szerepeltem sikeresen. 2009-2013 között pedig 3 lemezen énekeltem 1-1 népdalt, és 3 saját cd-m jelent meg.

Népdalt és néptáncot tábori keretek között 9 éven keresztül tanítottam Jobbágytelkén, Válaszúton és Kalotaszentkirályon. A piliscsabai népzenei mesterkurzuson pedig már 2 évben én foglalkoztam az énekesekkel.

Mióta Belgiumban élek, itt is próbálom a magyar népzenét és néptáncot minél tágabb körben megismertetni és tanítani. 2015 óta baba-mama foglalkozást tartok Leuvenben, és gyermeknéptánccsoportot indítottam Brüsszelben. Alkalmanként itteni táncházakban vagy más magyar eseményeken is tanítottam néptáncot és népdalt.

2017 februárjában vettem részt az Így tedd rá! képzésen. Azóta nagy sikerrel építem bele a foglalkozásaimba az ott tanultakat.

Foglalkozások: minden szerdán 16.30-tól, Brüsszelben (Notre Dame des Graces du Chant d’oiseau), oktató elérhetősége: 0032472773795, www.demeterpanni.ro

Bordás Henrietta – Eger 

Bordás Henrietta vagyok, Egerben születtem, és itt is élek. Gyermekkorom óta életem része a zene és a tánc, és kisebb nagyobb szünetekkel midig kerestem a lehetőséget, hogy különböző néptánc csoportok tagja lehessek. Jelenleg a Felsőtárkányi Hagyományőrző néptáncegyüttes, és a Lármafa citeraegyüttes tagja vagyok. Két kislányom szintén egész pici korától érdeklődik a zene és hangszerek világa iránt, általuk megtapasztalhattam az ölbéli játékok, mondókák, dalok jelentőségét az életük korai szakaszától. Ettől való lelkesedésem adott motivációt, hogy baba-mama foglalkozások keretén belül ismertessem meg a babákat és mamákat népi eredetű mondókákkal, dalokkal, zenékkel. Miután találkoztam az Így tedd rá programmal, azonnal magaménak éreztem a módszereit, és a legalkalmasabb eszköznek tartom az óvodás korosztály érdeklődésének felkeltésére a néptánc, és népi játékok iránt.  Célom, hogy az óvodás korosztály számára is játékban, dalban, és táncban gazdag foglalkozásokat tartsak. Elérhetőség: 0630/2718302

Kalafatics Hajnalka – Mór, Pusztavám

Főiskolás koromban találkoztam a néptánccal, néptánc pedagógusként (is) végeztem, s azóta a magyar népzene a magam és családom mindennapjainak meghatározó része. 2003-ban csatlakoztam a Móri Forgatós Néptáncegyütteshez, majd egy táncos anyukatársammal vállaltuk az óvodások foglalkozásait, így az elmúlt 5 évben (kisebb változásokkal, kihagyásokkal) 2-8 éves korosztályú gyerekeknek tartottam foglalkozásokat.

Azt gondolom, kisgyermekkorban a magyar néptánc elsajátításának évszázadok óta jól bevált módszere a népi játékok játszása volt. Az „Így tedd rá!” foglalkozásokon játszva és énekelve lehetőségünk van arra, hogy gyermekeink értelmi és érzelmi fejlődését, valamint a külvilágba és saját magukba vetett bizalmát kellőképpen megalapozzuk és fejlesszük.

2-6 éves játszótársakat várok szeretettel Móron szerdánként és Pusztavámon – részletek még egyeztetés alatt.

Elérhetőségem: 30/377-9157

Kassai Anita – Szombathely

Kassai Anita vagyok, óvodapedagógus, 2017 augusztusától „Így tedd rá !” foglalkozásvezető.

A gyermekek felé mindig csodálattal és szeretettel fordultam. Már az Általános Iskolai tanulmányaimat is Pedagógiai Szakközépiskolában folytattam, majd Sopronban az NYME-BPK hallgatója lettem, és sikeres óvodapedagógusi diplomát szereztem. Szeretek tanulni, folyamatosan gyarapítom elméleti és módszertani tudásomat, így ismerkedtem meg az „Így tedd rá!” lendületes programjával is, melyet az első alkalom után már a magaménak éreztem.

Balatoni Kata által megteremtett programot eddig az óvodai élet mindennapjaiban használtam, így megtapasztalhattam eredményességét a gyerekek komplex személyiség és mozgásfejődésében. A kis ovisaimmal minden nap játszottunk, énekeltünk, tulipánoztunk, gumiztunk, ugróiskoláztunk „ígyteddrásat”, melyben a legnagyobb hangsúlyt a belülről fakadó játéköröm kapta. A módszer híven bizonyítja, hogy a gyermekek csak azt tudják eredményesen befogadni, későbbiekben felhasználni, amit minden kényszer nélkül élvezettel végezhetnek. Az „Így tedd rá” ereje a játék élvezetében rejlik, miközben mozgásra, játékra, táncra, dalra, hagyományainkra tanít, melyekkel az összes kompetencia fejleszthető. Az „Így tedd rá” foglalkozásokon kívül papírszínház előadásokat tartok, főként óvodáskorú gyermekeknek interaktív formában. Hiszem, hogy a mai kornak megfelelő színes, változatos módszerekkel és eszközökkel, „régi” és a korszerű ötvözésével, a mi gyermekeinkben is el lehet ültetni örökölt értékeinket.

Szeretném minél több kisgyereknek és szüleinek átadni a népi játékok, dal, tánc, mozgás szeretetét, a közös játék örömét.

Foglalkozások: Oladi Művelődési Központ, szerdánként 17.00

Réfi Csilla – Pécsvárad

Réfi Csilla vagyok, óvodapedagógus és Így tedd rá! foglalkozásvezető. 14 éve vagyok tagja a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesületnek, 3 éve pedig az utánpótlás csoportban tanítok néptáncot óvodáskorú gyerekeknek. Zengővárkonyban nőttem fel, ahol a mai napig erősen ápolják a helyi hagyományokat, szokásokat, a népi kultúrát. Mindig is érdekeltek a falu hagyományai, táncai, dalai, amiket óvodában is tanítottak, átadtak nekünk. Számomra ez adta meg az alapot. Fontosnak tartom, hogy ezeket az élményeket, értékeket továbbadjam a gyerekeknek is, és megszerettessem velük a tánc, az éneklés és a játék örömét. Így tedd rá foglalkozásaimra szeretettel várom a 3-6 éves korú gyermekeket! Helyszínek és időpontok: Pécsvárad, Vár utcai óvoda, minden szerdán 15:15-től, Gesztenyési úti óvoda, minden csütörtökön 15:15-től.

Elérhetőség: +3630/2285-288

Skuta-Bencze Andrea – Vásárosdombó

Skuta-Bencze Andrea vagyok pedagógiai és-családsegítő munkatárs, Így tedd rá! – foglalkozásvezető, néptáncos.

Vásárosdombón az óvodában dolgozom, óvodánk mindhárom csoportjában heti rendszerességgel tartok foglalkozást az ide járó gyermekeknek, és alkalmazom az Így tedd rá! -módszereit. Óvodapedagógiai tanulmányaimat 2017. Szeptemberében kezdtem meg a Selye János Egyetemen.

A néptánccal gyermekkoromban ismerkedtem meg, öt évig néptáncoltam, aztán a középiskolai tanulmányaimmal elmaradt a néptánc az életemből. Most tagja lettem a Kaposmente Hagyományőrző Néptánc Egyesületnek, ahol tovább mélyül bennem a néptánc, néphagyomány szeretete. Úgy gondolom, hogy a hagyományőrzés a teljes nevelési feladatot áthatja, a gyerekek személyiségét gazdagítja. Beépül a gyerek, a felnőtt teljes tevékenységrendszerébe. Fontosnak tartom megismertetni és tovább örökíteni- a gyermek fejlődési szintjének megfelelően- a népi játékokat, szokásokat, a népi kismesterségeket, a népdalokat, táncokat, ünnepeket. A gyerekekkel fel kell fedeztetni a népi kultúra szépségeit és sokoldalúságát. Lényeges, hogy ötvözni tudják a népi kultúrát a mai világ jellemzőivel, ezáltal azok tovább élése folytatódhat a következő generációk számára.

A játék ami örömet és boldogságot ad, jól ötvözhető a néphagyomány ápolással. Minden játszani, énekelni, táncolni szerető gyermeket várok a foglalkozásokra.

Méhes Kata – Komárom

Méhes Kata vagyok, óvoda – és  táncpedagógus. Több ízben vezettem népművészeti jellegű óvodai és iskolai foglalkozásokat a környéken: Tulipán óvoda Komárom, Kistáltos óvoda Dél-Komárom, Keszegfalvi iskola, Jókai Mór Alapiskola Komárom.

A komáromi RÉV-kultúra házával karöltve (Tiszti Pavilon, Komárom) havonta szervezek néprajzi jellegű kézműves, néptáncos és népi játékokkal tarkított gyermekfoglalkozásokat óvodáskorú és alsótagozatos iskolás gyermekek számára.

„Játékból a táncba“ –  2014-től heti rendszerességgel óvodai foglalkozásokat tartok a Dél-Komáromi Kistáltos és Napsugár óvodákban, 2016-tól a Keszegfalvi óvodában is. Rendszeresen tartok néptáncoktatást Zsitvabesenyőn (Zsitvácska gyerekcsoport), Udvardon az alapiskolában és Gútán a Kikelet néptánccsoportban.

2017-től az „Így Tedd Rá“ program foglalkozásvezetője vagyok.

 

Jaró Klaudia – Nagybereg (Kárpátalja) 

Jaró Klaudia vagyok, néptánc oktató, Így tedd rá! foglalkozásvezető. Óvodás koromban kezdtem táncolni, a tevékenység végig kísért egész gyermekkoromban, és az önkifejezésem eszközévé vált. 18 évesen kezdtem el tanulmányaimat néptánc szakon, és ezzel párhuzamosan kezdtem el dolgozni a Nagyberegi Kultúrházban. Művészeti vezetője vagyok a Nagyberegi Tulipán Néptáncegyüttesnek.
Határon túli magyarként küldetésemnek tekintem, hogy hitelesen és tiszta forrásból merítve megismertessem és megszerettessem -gyerekekkel és felnőttekkel- magyar kultúránkat, a népi játékokon, dalokon és táncokon keresztül.
Az Így tedd rá! programmal autodidakta módon ismerkedtem meg 2017 nyarán, majd decemberben részt vettem a képzésen. Szülői kérésre indítottam el az óvodás csoportomat 2017 szeptemberében,  ahol már ’tulipános úton’ vezetem a gyerekeket. Tegyünk együtt a játékban, táncban és dalban gazdag mindennapokért! Tartsatok velem!
https://www.facebook.com/igyteddrakarpatalja/

Béni Kinga – Budafok

Kárpátalján születtem, és ott nőttem fel, falusi környezetben. Gyermekkorom óta él bennem a néptánc és a népzene szeretete. Magyarországra kerülésem után mindig élmény volt, amikor eljutottam egy-egy táncházba. Hatodik éve dolgoztam óvónőként, amikor Szarvason elvégeztem a gyermektánc az óvodában szakvizsgás képzést. Amikor az „Így tedd rá!” programmal találkoztam, szélesebb lehetőségek nyíltak meg előttem. Harmadik éve saját népi játék-néptánc csoportot vezetek az óvodámban, Budafokon, ahol az óvoda több csoportjából jönnek a gyerekek, így vegyes életkorú csoport alakult ki. Mindig arra törekedtem, hogy a gyerekek számára élményt adóvá tegyem a néptánc foglalkozásokat, és az “Így tedd rá!” program képzéseinek elvégzése során olyan módszertani eszközöket ismerhettem meg, amelyek megsokszorozták a lehetőségeimet, és nemcsak a néptánc foglalkozásaimba, hanem az óvónői munkámba is be tudom ezeket építeni. 2017. augusztusától vagyok „Így tedd rá!” foglalkozásvezető. Szeretném, ha minél több gyermekkel át tudnám élni közösen a játékban, táncban, dalban és ünnepekben gazdag mindennapokat. Elérhetőségem: +36*30/3699-344

Kérdésed van?
Loading...